-
Exclusief: gebonden autobiografie van Peter Donkersloot met gratis genummerde/gesigneerde litho
Broederschap
Elk jaar wordt in de Deventer Schouwburg de Jan Terlouw-lezing gehouden. Doel van deze lezing is om in navolging van het gedachtegoed van Jan Terlouw een dialoog tussen generaties tot stand te brengen en de toehoorders aan te zetten om in actie te komen voor een duurzame wereld. Jan Terlouw (1931) zelf opende in 2017 de lezingenreeks met We kunnen niet langer wachten en gaf het stokje door aan Bas Heijne.
Heijne onderzoekt in zijn lezing hoe het zit met het Verlichtingsideaal van de broederschap. Waarom voelen we ons alleen solidair met onze ‘eigen’ groep, en wordt alles wat van buiten die groep komt in toenemende mate als bedreiging gezien? Het raakt aan onze (nationale) identiteit en polariseert de maatschappij.
Duospreker Kiza Magendane (1992) woont sinds 2007 in Nederland. Hij beschrijft hoe hij de transitie van ‘vluchteling’ naar ‘burger’ heeft weten te maken. Hij maakt zich zorgen over het ‘hokjesdenken’, de neiging om mensen te reduceren tot hun etniciteit of religie. ‘We zijn zoveel meer dan onze stammen. Veel meer dan onze hokjes.’
Broederschap bevat de teksten van de lezingen.