Exclusief: gebonden autobiografie van Peter Donkersloot met gratis genummerde/gesigneerde litho
Paupers en boeven
Deze editie uit 2018 is niet meer leverbaar. Eind 2023 verscheen een dikkere, uitgebreidere versie. Die is HIER te vinden.
Van pauperparadijs tot strafgevangenis: de Drentse kolonie Veenhuizen kent geen gelijke. Het volledige dorp, eigendom van het Rijk, kreeg bijnamen als Hollands Duivelseiland en Hollands Siberië, en is vaak bezongen op de grammofoonplaat, dankzij de etherpiraten die er ook zaten opgesloten.
Wat begon als sociaal experiment van generaal Johannes van den Bosch groeide uit tot een speeltuin van justitie. De kolonie had als eerste een Open Gevangenis, kampen voor Jehovah’s Getuigen en verkeersdelinquenten, drugsvrije afdelingen en een werkkamp voor jongeren.
Behalve de Vier van Breda, meesterkraker Aage M., de Heinekenontvoerders en crimineel Stanley Hillis, zaten hier ook heel wat bekende Nederlanders die wegens rijden onder invloed als straf bomen moesten kappen.
Jan Libbenga dook vier jaar lang in de woelige geschiedenis van het dorp waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht; zijn vader was hoofd Administratie van strafgevangenis Norgerhaven. Libbenga raadpleegde veel, soms amper geopende archieven en sprak met oud-directeuren, oud-medewerkers en ex-gevangenen. Paupers en boeven, waarin voor de eerste keer het volledige verhaal van het bajesdorp staat beschreven, bevat tal van nieuwe feiten.
'Een mooi cultuurhistorisch overzicht van botsende opvattingen over hoe met gedetineerden om te gaan.' Het Parool
'Een interessant boek. Libbenga is de eerste die een overzicht geeft van tweehonderd jaar Veenhuizen. De golfbeweging in het gevangenisbeleid is ook mooi terug te zien: dan weer streng, dan weer humaan.' Kennislink.nl
'Het boek geeft voor het eerst het volledige verhaal van Veenhuizen weer, waarbij vooral goed te zien is hoe de opvattingen over detentie en gevangenen ver- anderden en onderhevig waren aan golfbewegingen.' Friesch Dagblad
'Een heel interessant boek!' Langs de Lijn en omstreken
'Libbenga schetst goed de grote lijnen. Aardig is vooral zijn aandacht voor ruwweg het laatste kwart van de geschiedenis van Veenhuizen, waarin de lezer onder anderen de latere Drie van Breda, Willem Holleeder, Karate Bob, Richard Klinkhamer en BN'ers als Joop "Swiebertje" Doderer en André Hazes (de laatste twee vanwege rijden onder invloed) als tijdelijke bewoners tegenkomt.' Trouw